Buiten Thuis Zijn

• krachtbesteding •

Ervaringsverhaal ‘creatieve coaching’

In 7 bijeenkomsten zijn creatief coach Anne en deelnemers Thijs, Nikki en Door op een creatieve manier op zoek gegaan naar wat hen innerlijk beweegt, welke persoonlijke onderwerpen om aandacht vragen en wat ze nodig hebben om verder te groeien. De creatieve opdrachten hadden steeds een ander vertrekpunt, o.a.: het lichaam, tekenen, beelden en/of tekst en de (zelf)reflectie bestond uit persoonlijke gesprekken met het gemaakte werk of ervaring als middel.

Anne vertelt: “Creativiteit en lichaamswerk brengt de deelnemer van het hoofd naar het lijf. Van denken naar voelen. Van (beperkende) overtuigingen naar innerlijk weten. De creaties zijn een spiegel van het gevoel en onderbewuste. Door zich daarmee te verbinden leren ze te luisteren en voelen naar wat voor hen belangrijk is en wat ze nodig hebben om verder te groeien. Het brengt inzichten en vergroot het bewustzijn. Dit geeft zelfvertrouwen, richting en versterkt zelfregie”.

In creativiteit kun je kwetsbaarheid op een mooie, speelse en kunstzinnige manier ombuigen naar kracht. “Ik vind het spannend om meer bij mijn gevoel te komen, hoe het nu is is vertrouwd. De creatieve werkvormen helpen mij daar stap voor stap bij”, aldus Nikki.  

Anne vindt het bij de creatieve sessies van belang dat deze oplossingsgericht zijn. “Vaak komen ze uit verschillende trajecten, waar aandacht was voor ‘het probleem’. Ze hebben behoefte aan richting en groei en daarvoor kijken we graag vooruit”. Om te kunnen groeien vanuit een eigen intrinsieke beweging is het belangrijk om vanuit eigen interesse te werken. Hiervoor is het belangrijk dat ze ruimte krijgen om dit op een lichte, creatieve manier te onderzoeken, zonder dat het teveel therapeutisch of schools aanvoelt. Een veilige en open sfeer is hierbij het belangrijkste.

Door vertelt: “Met de creatieve coaching ga ik meer de diepte in zonder er een naar gevoel aan over te houden. Ik kom meer tot de kern dan bij de therapieën die ik in mijn leven al heb doorlopen”. 

De kracht die Anne bij de deelnemers ziet is dat ze erg fijngevoelig zijn voor sfeer en een groot empathisch vermogen hebben. Thijs, Nikki en Door zijn intuïtief sterk en weten hun gedachten en gevoelens goed te verwoorden. 

“Maar om te komen tot het versterken van zelfregie is het belangrijk dat ze hun eigen verantwoordelijk nemen over de stappen die nodig zijn om door te groeien’, vertelt Anne verder. Dit vraagt om commitment, zowel op persoonlijk als op praktisch gebied. En dit laatste is niet altijd even makkelijk hebben de deelnemers ervaren. Op naar het vervolg 🙂

​​

Naar de inhoud springen